recycling-41078

Hergebruik van medische gegevens

Consumenten blijken veel vertrouwen te hebben in wetenschappelijke onderzoekers en artsen als het gaat om hergebruik van medische gegevens voor onderzoek. Een meerderheid van de consumenten vond in 2016 dat voor zulk onderzoek niet expliciet om toestemming hoeft te worden gevraagd, als men maar geïnformeerd wordt.

Remco Coppen discussieerde in juni 2016 met COREON over zijn onderzoek “Hergebruik van medische gegevens voor onderzoek: Wat vindt de Nederlander van het toestemmingsvereiste?”

Hij ondervroeg ruim 700 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL en concludeerde dat er veel vertrouwen is in wetenschappelijk onderzoekers en artsen als het gaat om hergebruik van medische gegevens voor onderzoek.

Een meerderheid van het Consumentenpanel vond dat voor zulk onderzoek niet expliciet om toestemming hoeft te worden gevraagd, als men maar geïnformeerd wordt.

1/3 vond zelf kunnen beslissen belangrijker dan vooruitgang van de wetenschap. 3/4 vond expliciete toestemming niet nodig mits de gegevens goed beveiligd zijn en alleen voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt.  

Lees hier het artikel dat naar aanleiding van dit onderzoek is gepubliceerd.